GAÜ ÖĞRETİM ÜYESİ, DR. MÜNEVVER KATA’DAN, BİR YAKIN TARİH ÇALIŞMASI; “KIBRIS’TA NACAK- CUMHURİYET ÇATIŞMASI 1960-62”

Tarih: 29/11/2016

Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Dr. Münevver Kata’nın; yakın tarihimizin bir kesitini ele aldığı, 1960 Yılı ve sonrasını baz alarak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde yayın hayatlarını sürdürmeye çalışan “Türk” gazetelerinden ‘NACAK’ın yayıncılık ilkeleri ve  faaliyetlerini incelediği; “Kıbrıs’ta Nacak –Cumhuriyet Çatışması 1960/1962” adlı kitabı yayınlandı.

Dr. Münevver Kata kitabı ile ilgili olarak şunları söyledi; “16 Ağustos 1960 tarihinde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk Toplumu ile Rumların birlikte yaşama esasına dayanmaktaydı. Kıbrıs Cumhuriyeti`ne kadar,  Ada’da yayın yapan Kıbrıs Türk Gazeteleri’nin milli bir söylem çerçevesinde,  mücadele gazeteleri oldukları da görülmektedir. Nacak Gazetesi de, söz konusu gazetelere örnek teşkil eden ve Kıbrıs Cumhuriyeti`nden bir yıl önce yayın hayatına atılan bir mücadele gazetesidir. Nacak; Kıbrıs Türk Halkı’nın, Rumlar karşısında haklarını savunmuş ve Ada Türkleri’nin sesini dünyaya duyurmaya çalışmıştır. Ancak, Kıbrıs Cumhuriyeti`nin ilan edildiği gün, yayın hayatına başlayan Cumhuriyet,  diğer gazetelerden farklı olarak,  Ada’daki yeni oluşumun, cumhuriyet rejiminin ve iki toplumlu yaşamın savunuculuğunu üstlenmiştir. Bu çalışma, Kıbrıs Cumhuriyeti sürecinde, basının duruşunu anlayabilmek için; 1960 -1962 arasında yayımlanan ve ideolojik olarak farklılık gösteren Cumhuriyet ve Nacak gazetelerini karşılaştırmak suretiyle, söz konusu dönemdeki duruşlarını ön plana çıkarmaktır. Yaşanan siyasi olaylar, uluslararası ilişkiler, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerin; Cumhuriyet ve Nacak gazetelerine nasıl yansıdığı ve bu yansımalar arasında bir farklılığın olup olmadığını saptamak amacıyla hazırlanmıştır. Böylelikle;  o döneme ait,  siyasi yaklaşımların ve dönemde meydana gelen önemli olaylar ile ilgili detaylı bilgilerin verilmesi, özellikle Kıbrıs Türk Basın Tarihi ve Kıbrıs Türk İletişim Tarihi alanında çalışma yapacak araştırmacılara rehber olacaktır.”