GAÜ Müzik Öğretmenliği Yetenek Sınavı 14 Temmuz’da Gerçekleşecek

Tarih: 11/07/2016

Yetenek sınavıyla ilgili açıklamada bulunan GAÜ Müzik Öğretmenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sönmezler, yetenek sınavının ölçme ve değerlendirme olmak üzere toplamda 100 tam puan üzerinden yapılacağını belirterek, enstrüman sınavının ayrı olarak hesaplanacağını ve 100 tam puan üzerinden değerlendirileceğini ifade etti. Sönmezler ayrıca, bu yıl yetenek sınavı öncesinde aday öğrenciler ile 11 Temmuz 2016 Pazartesi günü biraraya gelerek, sınav öncesi eğitm ve tanışma gerçekleştireceklerini vurgulayarak, Müzik Öğretmenliğini düşünen tüm öğrencileri GAÜ’ye davet etti.

Konuyla ilgili GAÜ’den yapılan açıklamada ise, özel yetenek ve giriş sınavında uygulanacak adımlar aşağıdaki gibi sıralandı;

1- Teker teker verilecek olan 5 ayrı sesin “na” hecesi ile tekrarlanması istenir. (5 puan)

2- Aynı anda çalınacak olan 5 adet çift sesin “na” hecesi ile ayrı ayrı tekrarlanması ve hangi aralık olduğunun söylenmesi istenir. (Örnek: Büyük 3’lü, Tam 5’li etc.) (10 puan)

3- Ayni anda çalınacak olan 4 adet 3 sesli akorun "na" hecesi ile ayrı ayrı tekrarlanması istenir. (12 puan)

4- Çalınacak olan bir ezginin "na" hecesi ile tekrarlanması istenir. (10 puan)

5- Verilecek olan 8 ölçülük tonal bir solfej parçasının deşifre olarak okunması istenir. (22 puan)

6- Adaylar tarafından önceden seçilmiş olan herhangi bir şarkının, türkünün ya da marşın söylenmesi, adayların sesini kullanabilme becerisini, ses niteliğini, ses sınırını, sesinin işlenebilirliliğini ve ayrıca tonal duygusunu göstermesi istenir. (11 puan)

7- Dikte: Modal ya da Tonal dizilerde 8 ölçülük bir dikte parçası çalınır ve adaylardan yazması istenir. (NOT: Dikte sınavları toplu halde yapılır.) (30 puan)

Ayrıca, ölçme değerlendirme sınavının ardından öğrencilerin Enstrüman yeteneklerinin de değerlendirileceği ifade edilen açıklamada, adayların bireysel enstrümanındaki düzeyini belirlemek için farklı dönemlere ait (Barok, Klasik etc.,) 3-5 dakika arasında iki ayrı eser çalması isteneceği bildirildi.

Yetenek sınavının bitiminde komisyon üyelerince sınava katılan aday için verilen puanların toplamının üye sayısına bölünmesi ile adayın başarı puanı hesaplanacağı belirtilen açıklamada “Hesaplanan genel puanlamaya göre adaylar sıralanır ve en yüksek puandan başlamak üzere kontenjan sayısına göre Yetenek Giriş sınavında başarı gösteren adaylar Girne Amerikan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazanır” denildi.

Açıklamada, 14 Temmuz 2016 Perşembe günü saat 10:00’da gerçekeleşecek olan özel yetenek sınavının yalnızca KKTC vatandaşları için olduğu belirtilirken,GAÜ 2016 Burs ve Yerleştirme Sınavından hak etmiş oldukları bursları kullanabilecekleri de bildirildi.